Hivjon minket +36 (20) 4294-745

Himalája Só

Iratkozzon fel RSS hírforrásra

Oxigénterápiás ionizáció

Témakörök

Oxigénterápias ionizáció

 

IONIZÁLT OXIGÉN TERÁPIA A MINDENNAPI ÉS KLINIKAI GYAKORLATBAN

A Ionizált oxigén terápia a mindennapi és klinikai gyakorlatban letölthető ezen a linken - pdf formatumban

 

Oxigén-ionizáció

Orvosi wellness oxigéntermelés és ionizáció segítségével. A Salina Vita az ionizáció és oxigén termeléssel a magas hegyi vagy tengerparti friss levegő minőségét teremti újra. Az így előállított kiegészítő oxigén alkalmas egészségügyi oxigén kezelésekre.

Az orvosi oxigénterápia lényege, hogy a mesterségesen előállított oxigén a vér oxigénellátását serkenti elő ami a jó egészség és jó közérzet alapja.

A Salina Vita ezeket a terápiás előnyöket zárt helyiségben oxigéndúsítás és ionizáció révén biztosítja. Egy Salina Vita készülékben több mint 90% tiszta oxigén keletkezik, ionizálódik, és kerül be a létesítménybe. A belélegzett levegőben megnövekszik az ionizált oxigén aránya, ez jelentős javulást jelent testünk oxigénellátása szempontjából.

Ionizált oxigén inhalációs terápia a mindennapi és a klinikai gyakorlatban

A levegő-ionizációs, oxigén-ionizációs és ionizált oxigén inhalációs terápia viszonylag új fogalom az orvostudományban, bár a kutatások e tekintetben, mintegy tíz éve, különösen az angolszász országokban, növekvő intenzitással folynak.

Ennek a fejlesztés-hiánynak vagy „lobby-vesztésnek” az okai minden bizonnyal az információk hiányában vagy akár téves információk közvetítésében keresendők. Nyugodtan kijelenthetjük, a kezelési folyamat tudományos megalapozottsága már régóta túllépett a kísérleti szakaszon, és előrelépett a járóbeteg-kezelés gyakorlatában is.

Ez a terápiamódszer már nem csak egy empirikus orvosi kiegészítő kérdés, hanem számos tudományos vizsgálattal és tanulmánnyal ellenőrzött kezelési technika, amelynek integrációja az orvostudományba javában zajlik.

Légcsőasztma – tüdőbetegségek

Több szerző beszámol a légcsőasztma negatív ionos oxigénnel való kezelésében szerzett terápiás tapasztalatairól. Különösen ALBRECHTSEN és munkatársai, BEN-DOV és munkatársai, ENGLER, HARLFINGER és FODOR találtak nemcsak feltűnően nagy P02 növekedést nyugalmi helyzetben, hanem jelentős légzésfunkció javulást is.

Ezek a tanulmányok azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy az oxigén inhalációs kezelésekben főleg az ionizált oxigén alkalmazása lesz célravezető. Ezt a véleményt különösen szilárdan hangoztatja a párizsi MÉTADIER, aki maga is úgy beszél a biológiailag aktív oxigénről vagyis a negatívan ionizált oxigén-oxionról, mint az egyetlen hatékony oxigén formáról (38).

Vérkeringési hatás

A negatívan ionizált oxigén belélegzése szabályozó hatással van a vérnyomásra, vagyis a magas vérnyomás csökken, anélkül, hogy alacsony vérnyomás esetén is csökkentő hatás állna be (JU et al.)

MÉTADIER szerint a koleszterin szabályozását is jótékonyan befolyásolja. HARLFINGER, A. MINCH, MÉTADIER és RYUSHI a teljesítmény jelentős növekedéséről számolnak be, és legtöbben nagy teljesítményű sportolók edzési eszközeként javasolják.

E téren nagyon érdekesek FODOR munkái, aki diagnosztizált kettős-látás vizsgálatai során kimutatta, hogy a negatív ionizált oxigén ergométeres edzés viszonylag rövid idő alatt igen jelentős teljesítmény-növekedést hoz. Ezt a módszert Jet-tréningnek nevezte el.

Az ionizált oxigén inhalációs terápia javallatai

Ez eddig elmondottakból világosan látható, hogy az ionizált oxigén inhalációs terápia javallatai egyéb kórképekre is vonatkoznak, mint a tisztán oxigén inhalációs terápiával kezelt neurovegetatív disztónia, PCP, hanem alkalmas a gyenge koncentrációs képesség, alvási problémák, csökkent teljesítmény javítására is. Ellenjavallatok, mint bármely kezelés esetén, itt is vannak, amelyeket magától értetődően figyelembe kell venni.

A kezelés menete

Az ionizált oxigén inhalációs terápia két különböző módon bizonyult hatékonynak a kímélő klinikai gyakorlatban: egyrészt nyugalmi belélegzéssel, másrészt terheléses inhalációval. Mint oxigénforrás, a kezdeti szkepticizmus után az oxigéntartály mellett az oxigénkoncentrátor érvényesült.

Ennek több oka is van; Elsőként, különböző tanulmányok nyomán megállapítást nyert, hogy a koncentrátorokból visszanyert oxigén az ionizáció után sem ózon összetevőt, sem nitrogén-oxidokat már nem tartalmaz, ezért az inhalációs terápia egyáltalán nem jelent kockázatot, másrészt pedig, bár egy oxigénkoncentrátor kezdeti a költségei viszonylag magasak, hosszabb távon mégis sokkal gazdaságosabbnak bizonyult, mint egy oxigéntartály.

Az ionizációs fej magasabb minőségi követelményeknek is megfelel: a káros gázkoncentrációktól – mint például az ózon, a nitrogén-oxidok és a fém-oxidok – teljesen mentes, viszont a termelt, legmagasabb ion koncentráció legalább egy millió, (de a szerző legalább 15 évnyi gyakorlati tapasztalatai alapján inkább 4-5 millió).

Minden körülmények között el kell kerülni a szennyeződés lehetséges átterjedését egyik betegről a másikra, ezért az ionizációs fejnek minden belégzés előtt higiénikus állapotban kell lennie, emiatt az inhalációs és ionizáló fejeket fertőtleníteni kell. Természetesen további minőségi jellemzők is kívánatosak, mint a hosszú élettartam, ezért a korrózió-mentes nemesfémből készült ionizációs fej előnyösebb.

Hogy ezeknek minden műszaki biztonsági előírásnak meg kell felelniük, magától értetődő. A munkát az is megkönnyíti, hogy a meghatározott idő után a készülék automatikusan leáll, és egyszerű használata miatt semmilyen további emberi beavatkozásra nincs szükség.

Az ionizált oxigén inhalációs terápia lefolyása

Az ionizált oxigén inhalációs terápia végzésekor, akár nyugalmi állapotban, akár terhelés alatt történik, az oxigénáramlat mennyisége 4 liter/perc, és nyugalomban az inhaláció legalább 20 percig tart. A nyugalmi inhaláció ideje alatt a páciens egy viszonylag nyugodt testtartást, az ún. űrhajós helyzetet veszi fel úgy, hogy a rekeszizom ellazuljon, a be- és kilégzés pedig könnyedén történjék.

A legalább 20 perces inhalálási időt minden kétséget kizáróan meg lehet nyújtani, de nem lehet több mint 1 óra. Lehet gondolni egy ún. antioxidáns terápiára is. Mint antioxidáns különösen jó 600 mg E-vitamin és 2 g C-vitamin keveréke. Ezt az antioxidáns kezelést néhány nappal a ionizációs kezelés előtt el kell kezdeni és ennek befejezése után is hosszú ideig biztonságosan folytatható. A kezelés időtartama függ az alapbetegségtől; átlagosan csak 10 nap (hétfőtől péntekig, ekkor szombat/vasárnap kimarad, és a következő héten ismét hétfőtől péntekig), de a meghosszabbításnak egészségügyi okokból nincs akadálya.

Egy másik változata ennek a terápiatechnikának ismert ionizált oxigén ergométeres tréning, amikor is a belélegzett mennyiség 4 liter oxigén/perc 20 perc időtartamig, azzal a különbséggel, hogy az inhalációval egyidejűleg végezzünk egy pulzus-adaptált terhelést ergométeres kerékpár edzés segítségével. A terhelés nagyjából a terhelés-pulzustól függ, ami 180 mínusz az életkor éveinek száma, a már kialakult betegségek (mint például a koszorúér-betegség vagy szívinfarktus utáni állapot) esetén 160 mínusz az életkor, vagy még kevesebb.

Egy különlegesen berendezett helyiség a klinikán nem szükséges, mert a legtöbb eszköz kicsi, praktikus és könnyen mozgatható. A berendezések beszerzése és terápiás létesítmények kialakítása anyagilag nem jelent túlzott terheket.

Összefoglaló

Következtetésként le kell szögeznünk, hogy az ionizált oxigén inhalációs terápia sokoldalú javallatai révén egyre több és több, a járó-beteg praxisban fontos terápiás területen elfoglalta az őt megillető helyet. Nyugodt lelkiismerettel elmondható, hogy ez a kezelési módszer sem placebo hatást kiváltó, sem nehézkes és nagy műszaki költséghez kapcsolódó módszert nem jelent; ellenben hatékony és széles körben alkalmazható eljárás.

Terápiai logikai alapként két kezelést foglal magában: egyrészt a pontosan kiszámított ion bevitelt, másrészt az évszázadok során kipróbált oxigén ellátási többletet. E két alappillérből áll össze az új kezelési forma, amely már bizonyítottan nem csak egyes meghatározott betegségek kezelésében, hanem ezek megelőzésében is nagy szerepet játszik az egészségügyi ellátásban.

A Ionizált oxigén terápia a mindennapi és klinikai gyakorlatban letölthető ezen a linken - pdf formatumban