Hivjon minket +36 (20) 4294-745

Himalája Só

Miért az őstengerből származó, napjainkban felszínre hozott himalájai só?

A világtengerbe évente 20-30 millió tonna műanyaghulladék kerül

Az óceánokba kerülő műanyag számos tengeri élőlény vesztét okozza

A szaktudósok 15 féle tengeri sót vizsgáltak meg

Mert megesszük az óceánok műanyag hulladékát a tengeri só által!

 

A világtengerbe évente 20-30 millió tonna műanyaghulladék kerül

Egy friss kutatás arra mutat rá, hogy az óceánokba került apró műanyag darabkák nemcsak a halak, madarak és tengeri emlősök gyomrában kötnek ki, hanem mi, emberek is visszakapjuk a természettől az általunk felelőtlenül elszórt hulladékot.

Korábban már ausztrál kutatók is kimutatták, hogy a világ tengereiben hatalmas mennyiségű szétaprózódott műanyag hulladék fordul elő, számokban kifejezve négyzetméterenként 580 ezer apró műanyag részecskével lehet számolni.

A világtengerbe évente 20-30 millió tonna műanyaghulladék kerül. Ezek a műanyagok életveszélyt jelentenek a tengerek élővilágára, hiszen a halak, tengeri emlősök és a madarak könnyedén elfogyasztják azokat.

A kutatók megállapították, hogy tízből kilenc tengeri madár gyomrában található valamilyen műanyag. Chris Wilcoxnak, a kutatás egyik résztvevőjének jóslata szerint 2050-re ez az arány már elérheti a 99 százalékot. Az óceánokba kerülő műanyag számos tengeri élőlény vesztét okozza

A madarak mellett több számos cet esett áldozatául a műanyagoknak – legutóbb október közepén például egy csukabálna tetemét sodorták partra a hullámok az angliai Kent grófságban. A hatalmas emlős halálát műanyag zacskó lenyelése okozta.

A veszélyeztetett cetfajok közül is sok áldozatot szed a tengerbe került műanyag hulladék. Sőt, tovább haladva a táplálékláncban, könnyen elfordul, hogy mi, emberek fogyasztunk olyan tengeri élőlényt, amelynek szervezetében ott van a műanyag.

 

A tengerekben található műanyag szennyeződések jó része mikro szemcse

Világszerte mintegy 300 millió tonna műanyagot dobnak piacra az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) adatai szerint, amelyből átlagosan 20-30 tonna kerül a tengerekbe (viszonyításként: Németországban 17 tonna műanyagot gyártanak évente)

A tengerekben található műanyag szennyeződések jó része olyan mikro szemcse, amelyek a szépségiparban kerülnek felhasználásra például különböző krémekben, tusfürdőkben, fogkrémekben.

Amikor ezeket a kozmetikai szereket használjuk, a bennük lévő apró műanyag gyöngyöcskék a csatornákba jutnak, onnan az élővizekbe, így okozva környezeti és egészségügyi problémát.

A fogrémekben lévő szemcsék is rizikófaktort jelentenek!

 

Rossz hírünk van: a tengeri só is érintett

A tengeri halak mellett az alapvetően egészséges élelmiszernek számító tengeri só ugyancsak magában rejtheti az esélyt, hogy műanyag szemcsékkel szennyezett - derült ki egy, a sanghaji Kelet-kínai Egyetemen felállított kutatócsoport által ismertetett tanulmányból.

A szaktudósok 15 féle tengeri sót vizsgáltak meg – kínai szupermarketekben vásárolták ezeket – és mindegyikben találtak műanyag nyomokat. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nagyobb szemcséjű tengeri sóban is megtalálhatók a műanyag maradványok.

A műanyagszemcsék leggyakrabban 200 mikrométernyiek voltak, és kilogrammonként 550-681 ilyen aprócska műanyag részecskét találtak a vizsgált mintákban. Úgy találták, hogy különösen a nagyobb só szemcséjű kiszerelésekben fordulhat elő a műanyag szennyezettség. A tengerek kémiai szennyezése fenyegető problémává vált.

Bár ez a Kínában kapható termékek tesztje volt, a szakértők fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy mindez a világ más országaiban kapható termékekre is igaz lehet, főként, mert a kínai exporttermékek között a tengeri só is nagyobb tételben szerepel.

A műanyag elfogyasztása, még apró darabkák esetén is,komoly kockázatot jelent az ember egészségére, a komponenseiben található ártalmas vegyületek miatt.

Forrás: www.origo.hu